Vodič

ŠTA SU DROGE?

Droge su otrovne supstance koje unete u organizam dovode do teških posledica. One izazivaju stanja psihičke i (ili) fizičke zavisnosti. Brzo se javlja potreba za svakodnevnim uzimanjem, uz stalno povećanje doze (fizička zavisnost).

Nagli prestanak uzimanja droge, kod zavisnika stvara
apstinencijalnu krizu, teško stanje praćeno jakim bolovima, drhtanjem,
nervozom, nesanicom …

CANABIS (MARIHUANA) – Uobičajeni izgled

Marihuana je najcešće korišćena droga u velikom broju zemalja. Radi se o zelenkasto -smeđoj mešavini sušenog lišća i cvetova biljke canabis sativa, sličnoj duvanu.
NAČIN KORIŠĆENJA: Obično se puši u obliku cigareta.


NEPOSREDNI EFEKTI: Najintenzivniji su tokom prvog sata po uzimanju, mada mogu trajati 3 do 5 časova. Nastupa kratkotrajna euforija, osećaj opuštenosti, razgovorljivost i bezrazložan smeh. Zenice su proširene, oči zakrvavljene, javlja se žeđ i glad za slatkišima. Koncentracija misli i koordinacija pokreta značajno su izmenjeni.

DUGOTRAJNI EFEKTI: Usporenost nezainteresovanost, nemotivisanost slabije pamćenje novijih događaja, slabljenje sposobnosti učenja, “flash- back” fenomeni, dobijanje na težini. Hronične respiratorne bolesti, sterilitet psihijatrijski poremećaji.
“Gateway” droga.
TOLERANCIJA: Može se razviti.
ZAVISNOST: Javlja se intenzivna psihička zavisnost kao i blaža fizička.
APSITENCIJALNI SINDROM: Relativno blag, u trajanju od nekoliko dana. Nesanica, anksioznost znojenje, gubitak apetita, stomačne tegobe.
PREDOZIRANJE: Veće doze dovode do iskrivljene percepcije,
konfuzije, napetosti, panike i paranoje (“bad trip”). Nisu opisani smrtni ishodi.

ECSTAZYUobičajeni izgled

MDMA (3,4 – methylenedioxy – methamphetamine) ili uobičajeni ulični naziv “ecstazy” i “adam” spada u “dizajnirane” droge. Sintetizovana je ranih pedesetih godina kao supresor apetita (za lečenje gojaznosti) mada nikada nije korišćena u te svrhe. Najčešće se na tržištu nalazi u obliku tableta različitih formi, boje i utisnutog znaka, ređe u obliku kapsula.
NAČIN UPOTREBE: Gotovo isključivo oralno.
NEPOSREDNI EFEKTI: Počinju posle 1 sata, traju oko 6 do 30 časova. Javlja se osećaj prijatnosti, povećanja energije, bliskost sa prisutnima, gubitak apetita i žedi. Veće doze izazivaju agresivnost, povraćanje, grčeve, halucinacije, zamagljen vid, škrgutanje zubima i škljocanje vilicom.
DUGOROČNI EFEKTI: Trajno oštećenje mozga, jetre i srca.
TOLERANCIJA: Razvija se tolerancija na željene efekte.
ZAVISNOST: Razvija se psihička zavisnost, nemogućnost dobrog provoda bez ecstazy- a.
PREDOZIRANJE: Vrlo visok pritisak, tahikardija, aritmije, srčani i moždani udari, dehidratacija, akutna bubrežna i hepatična insuficijencija. Uz dehidrataciju maže se javiti i hiponatriemija. Gubitak tečnosti ne treba nadoknađivati čistom vodom, jer može doći do trovanja vodom sa razvojem moždanog edema, i prestankom životnih funkcija. Gubitak tečnosti nadoknađivati slanom vodom.
ZNACI KRIZE: Nema prave krize.

HEROIN – Uobičajeni izgled

Heroin spada u grupu opioida. Deluje menjajući osećaj bola i zadovoljstva. Usporava funkcionisanje mozga. Kada je čist heroin je fini puder bele boje. Ulični heroin je grublje strukture, a boja se kreće od žućkaste do tamno smeđe. Koncentracija heroina u uličnom heroinu se kreće od 10% do 50%.
NAČIN UZIMANJA: Najčešce se uzima intravenski, ušmrkavanjem ili pušenjem.


NEPOSREDNI EFEKTI: Počinju brzo, intravenski za 15 do 30 sekundi, a traju od 2-3 časa do 24 časa.
DUGOROČNI EFEKTI: Najozbiljnija je sama zavisnost koja se razvija vrlo brzo. Droga postaje centar življenja. Zapostavljaju se interpersonalni odnosi, profesionalne obaveze, dolazi do problema sa zakonom. Oštećenje zdravlja ogleda se u gubitku apetita, opstipaciji, oboljenju jetre i bubrega, poremećaju imuniteta, gubitku interesovanja za seks, sterilitetu. Fizičko zdravlje je ugroženo kod intravenskog uzimanja heroina zbog infekcija koje se mogu na taj način preneti (hepatitis, AIDS, endokarditis, tetanus) zbog
delovanja supstanci koje se mešaju sa heroinom (moždane embolije, alergije) zbog loše higijene i neuhranjenosti, zbog uličnog načina života, zbog opasnosti od zadesnog predoziranja.
TOLERANCIJA: Razvija se vrlo brzo.
ZAVISNOST: Intenzivna i psihička i fizička zavisnost.

APSTINENCIJALNI SINDROM: Vrlo neprijatan, iako retko ugrožava život. Fizički se može uporediti sa gripom, ali se javlja intenzivna žudnja za heroinom i prisila da se droga ponovo uzme.

KAKO PREPOZNATI OSOBU KOJA KORISTI HEROIN?

ZNACI AKTUELNOG UZIMANJA: Uske zenice kao “čiodna glava” koje ne reaguju na svetlost. U početku rumenilo lica uz izraz zadovoljstva, a kasnije bledilo lica. Pospanost, potpuna nezainteresovanost za okolinu. Usporen i nerazumljlv govor, suva usta, padanje glave “kljucanje”, svrab. Kad se uzme veća doza, osoba ne može da se probudi, koža je bledo-plavičasta, hladna i vlažna, disanje se usporava do potpunog prestanka.
PRIBOR: Špricevi, igle, poveske za stezanje ruke pre Intravenske aplikacije, smotuljci vate, kašike za topljenje, limuntus za rastvaranje, cevčice za ušmrkavanje, kapi za oči (da bi se prikrile uske zenice koriste se kapi Atropin, Homatropin i sl. koje proširuju zenice).
PREDOZIRANJE: Jačina uličnog heroina je vrlo različita tako da često dolazi do predoziranja. Smrt nastupa zbog prestanka disanja.

ZNACI KRIZE: Zevanje, ježenje kože, suzenje očiju, kijanje, curenje iz nosa, povraćanje, proliv, uznemirenost, nesanica, bolovi u mišićima, zglobovima i stomaku. Kriza kod zavisnika od heroina po fizičkim znacima podseća na teži oblik gripa i odprilike traje 7 do 10 dana. Mada narkomani često izjavljuju da će umreti od krize (verovatno se tako i osećaju) ova kriza retko ostavlja ozbiljne posledice, a gotovo nikada nije smrtonosna, za razliku od krize alkoholičara ili zavisnika od lekova za
umirenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.